[Hemsidan]

[Tillbaka]

Heikki Kastemaas
Kulturnavigator

Figure Painting Links

BIOGRAFI

Jag föddes i Viborg den 6. 2. 1931. Mina föräldrar var hemma från Karelen, Ladogas strand. Far var skräddare, senare taxichaufför. Vi flydde undan  vinterkriget till Österbotten. Först till Limingo och sedan till Uleåborg. Som tioåring i Limingo såg jag Vilho Lampis målningar. Författaren Paavo Rintala var skolårens viktigaste samtalskamrat. Mellanskolan gick jag i Uleåborgs Lyceum. Därefter sökte jag till Finlands Konstakademis Skola  i Helsingfors, åren 1949-51 och André Lhotes akademi i Paris, åren 1952-53.
    Jag var Lennart Segerstråles medhjälpare i Rovaniemi och Varkaus kyrkors freskomålningar. I Uleåborg deltog jag med iver i ortens kulturliv. Inom föreningen Merikoskikerho ordnade vi konstdagar och propagerade universitetet, konstmuset och andra kulturanstalter till staden Uleåborg. Jag gjorde några officiella verk och en serie landskap från Panuma i Pudasjärvi trakten. Jag målade rikligt det gamla Kastelli, där vi bodde, men jag prövade också på abstrakt målning.
    Undervisade i plastisk komposition i Uleåborgs universitet på arkitektsavdelningen i tolv år. Jag undersökte färgteori. På 1960-talet slog jag mig ihop med Pohjoinens krets. Författaren Erno Paasilinna var huvudredaktör i kulturtidningen Pohjoinen. Jag gjorde layout till den i tre års tid.
     1965 började jag göra TV- dokument  till Finlands TV 2. Främst gjorde jag filmer om konst och konstnärer i över ett kvarts sekel. Jag skrev böckerna om målarna Vilho Lampi och Reidar Särestöniemi. På 1980-talet skrev jag "Små filosoferingar", kolumner till tidningen Kaleva. Återvände 1993 enbart till målningen: till grundmålningen.
    Min familj är hustrun Airi, som har gjort en lång arbetsdag som grundskollärarinna i Svenska Privatskolan i Uleåborg. Barnen: Maaria, Markus och Simo, samt elva barnbarn.
Kempele den  31. 3. 1998
Eeli Aalto