Etusivu Aikojen alku 1600-luku 1700-luku 1800-luku 1900-luku Lue lisää
 Aikamatka Oulu   Nelisatanen - nro 1: 1605-1655
Nelisatasen pääsivulle

Nelisatanen 1: 1605-1655
Nelisatanen 2: 1656-1705
Nelisatanen 3: 1706-1755
Nelisatanen 4: 1756-1805
Nelisatanen 5: 1806-1855
Nelisatanen 6: 1856-1905
Nelisatanen 7: 1906-1955
Nelisatanen 8: 1956-2005


Suurenna lööppi

 
Lataa koko lehti PDF-tiedostona tästä
(546 kt)

 

 

Lauantaina 27.8.2005
NRO 1: 1605-1655

Pääkirjoitus
Onko Messeniuksen ‘Scondiasta’ tasokkaaksi oppikirjaksi?

Tässä äskettäin manan majoille menneen Herra Tohtori Johannes Messeniuksen (noin 1580-1636) jälkeensä jättämät kirjoitukset on yritetty saada kootuksi. Laajin näistä on tämä valtakuntamme vaiheita historiallis-maantieteellisesti valoittava ‘Scondia Illustrata’, jonka tohtori Messenius Kajaaniin karkoitettuna loppuun saattoi. Laaja teelmähän kyseessä on, mutta miten on laita tämmöisen tekeleen käytössä opetusmielessä?

Tohtori Messeniushan vehkeili Puolanmaan hyväksi, riiteli Jalosukuisen ja Ylhäisen Herra Oxenstiernankin kanssa. Samoin tuli hän kirjoitelleeksi Upsalan aikoinaan peräti humoristisia näytöskappaleita ja sellainen oppinuthan on vallan perkeleestä.

Kummallinen tenhovoima tohtori Messeniuksella on kuitenkin ollut, kun hänen rouvansa Lucia (o.s. Grothauser) aivan mielihalulla seurasi suulasta miestään Kajaaniin, vaikka olisi voinut pysytellä peräti Tukholmassa. Hyvälihaisena ja rusoposkisenakin rouva pysyi Kajaanissa, vaikka siellä tiedetään käymäseltään olleiden oululaisporvarienkin näivettyneen lyhykäisessä ajassa. Tätä nykyä Messeniuksen Oulun linnaan rakentama tiilitupa on tyhjillään.

Lucia-matroona pakkasi tavaransa, eikä meille tästä miehenpuolesta muuta muistoa jäänyt kuin se korskahenkinen potretti, jonka herra tohtori itseriitolla kirkkoomme lahjoitti ‘ikuisiksi ajoiksi’. Saapas nähdä, kauanko jaksamme kuvatusta katsella? Se ainakin on vissi, että ‘Scondiansa’ ilmestymiseen menee aikaa...

noin 1637

Sivun alkuun


Kuningas on kaatunut

Hakkapeliitat jatkavat taistelua suomalaisella sisulla

Murheviesti on tavoittanut koko Ruotsin valtakunnan Saksan Lützenistä. Majesteettimme, Lumikuninkaaksi ja Pohjolan jalopeuraksi mainittu kuningas Kustaa II Aadolf kuuluu saaneen surmansa taistelussa Itävallan keisarin vääräuskoisia joukkoja vastaan marraskuun alkupuolella. Kuninkaan surman ohella Lutzenin taistelu oli muutenkin erittäin verinen, sillä molemmin puolin kaatui sadoittain miehiä ja koko tantereen sanotaan olleen taistelun jälkeen hurmeen punaamana,

Pienenä lohtuna on sentään se, että kuninkaan kaatumisesta huolimatta Ruotsin joukot – suurelta osin urheiden suomalaisten ”hakkapeliittojen” ansiosta – onnistuivat torjumaan pelätyn kenraali Wallensteinin vastahyökkäyksen. Viimevuotisen Breitenfeldin taistelun kaltaiseen voittoon eivät hakkapeliitatkaan enää jaksaneet, ja sotaretken 104. kaupunki jäi valtaamatta. Pahat kielet väittävät, että Ruotsin eteneminen päättyi tähän lopullisesti.

Sota Euroopassa on nyt kestänyt jo kokonaista 14 vuotta ja muuttunut kaiken aikaa verisemmäksi, joten eiköhän olisi jo aika ryhtyä etsimään rauhaa. Muutenhan taistelut voivat jatkua vielä vaikka toisen mokoman, ja mahtaneeko sellaisen sodan päälle enää kukaan selvitä voittajaksi. Kuten tiedämme, sota on verottanut raskaasti myös kotirintamia. Täällä Oulussakin on jouduttu kantamaan ylimääräisiä veroja ja varustamaan sotatarpeisiin jo useita laivoja, puhumattakaan kaikista niistä sadoista nuorukaisistamme, jotka on viety ratsumiehiksi etelään sankarillisille mutta tietymättömille taistelukentille.

Kuningas Kustaa Aadolfilta ei jäänyt yhtään miespuolista perillistä, ja hänen tyttärensä Kristiina on vasta 6-vuotias, joten todennäköisesti valtakunta saa sijaishallitsijan ainakin joksikin aikaa. Tosin Tukholman valtio-oppineet pitävät mahdollisena, että Kristiina nimitetään nuoruudestansa huolimatta nimelliseksi hallitsijaksi jo nyt.

1632

Sivun alkuun


Pormestari Ficke joutuu eroamaan lehmävarkauden tähden

Selvittämättä on vieläkin, mihin katosivat valtiopäivämies Zakris Ficken kaupunkilaisilta perimät verovarat, jotka hänen piti viedä Tukholmaan 1627, kyselevät jälleen monet hämmentyneet oululaiset.

Onhan paljastunut uusi skandaali, jonka kaksinkertainen valtiopäivämies ja Oulun pormestari Zakris Ficke on jälleen aiheuttanut. Tällä kertaa hän on jäänyt kiinni naapurinsa lehmän varastamisesta ja teurastamisesta omassa talossaan. Uuden skandaalin vuoksi Ficke joutunee jättämään virkansa.

Onneksi Ficke on tehnyt hyvääkin, sanovat Ficken kannattajat. Muistavathan heidän mukaansa oululaiset, miten pormestari tilasi
tukholmalaiselta kauppiaalta Arent Grapelta materiaalin kirkon uuteen paarivaatteeseen voita, lohta, hanhea ja tervaa vastaan.

1643

Sivun alkuun


Linnasta kaupunkiin salakäytävä?

Juuri valmistuneesta Oulun linnasta johtaa kaupunkiin salainen tunneli, jota myöten linnanherrat pääsevät karkuun sikäli kuin vihollinen pääsee vallan päälle, väittää lehdellemme muudan linnassa vankina ollut epäilty pahantekijä, joka sittemmin on päästetty irtaalleen.

Tietolähteemme, joka ymmärrettävistä syistä haluaa pysyä nimettömänä, sanoo kuulleensa käytävän alkavan vankityrmästä, kulkevan Pokkisenväylän alitse ja päätyvän jonnekin Hahtiperän tienoille. Tunnelin suuaukot lienee visusti piilotettu, koskapa hän itse ei sitä löytänyt, vaikka vietti tyrmässä kuukausia ja kävi vapauduttuaan Hahtiperässä etsiskelemässä toista päätä.

Hänen tietämänsä mukaan tunneli on niin ahdas, että linnan sisäpiireissä epäillään, mahtaako linnanherra Iisak Behm juuttua siihen mahastaan kiinni, mikäli hän jatkaa nykyisen kaltaisia syöminkejä vieraidensa kanssa. Koska tosipaikan tullen ilmeisesti juuri linnanherra pakenisi ensimmäisenä, hän tunneliin juuttuessaan muodostaisi tulpan ja tukkisi pakoreitin muiltakin, jotka siis jäisivät vihollisen armoille.

Asiasta itse kuultuna linnanherra Behm ei vahvista Nelisatasen saamia tietoja, jos kohta ei niitä kiistäkään. Näistä asioista ei puhuta ”sotilaspoliittisista syistä”, toteaa linnanherra tylysti.

Aika näyttänee aikanaan, pitikö pahantekijän tilitys paikkansa vai ei. Silloin ehkä saadaan selvyys myös siihen, kummitteleeko linnassa todella. Kummittelun matkaansaattajaksi epäillään Matti Juhonpoika Montoista, joka on ollut pitkään tyrmään teljettynä noituuden harjoittamisesta. Tätä riivattua odottanee roviotuomio, joten hän on ilmeisesti kostoksi manannut pahat henget Oulun linnaa riivaamaan.
 

1610

Sivun alkuun


Kultaseppä käpälämäkeen
Vaimo ja kulttuuripiirit kaipaavat

1640-luvulla tekemistään hienoista hopeaesineistä kaupunginkuuluksi tullut kultaseppä Christoffer Bonstorff on kadonnut Oulusta ja hänen mukanaan melkoinen määrä hopeaa ja rahoja. Niinpä Bonstorffin vaimo on joutunut suuriin velkoihin, mitkä aiotaan maksaa omaisuutta ja työkaluja myymällä.


Mainittakoon, että kultaseppä Bonstorff on aiemminkin joutunut oululaisten kanssa hankaluuksiin mm. väittämällä, että Jochim Krüllin toimittama tynnyri jauhoja oli hieno lahja. Hän kieltäytyi maksamasta siitä ennen kuin oikeus tuomitsi hänet maksamaan jauhotynnyristä kuusi taalaria ja 16 äyriä.

Oulun kulttuuripiirit ovat pahoillaan Bonstorffin menettämisestä ja
valittavat, ettei täällä ymmärretä todellista osaamista. Oululaiset
kulttuuripiirit perustelevat kannanottoaan sillä, että samanaikaisesti kuin Bonstorff teki hienoimpia kousiaan ja maljojaan, häntä ei paikallinen ostava yleisö ymmärtänyt, vaan hän joutui kesken parhaan luomiskautensa, vuonna 1647 panttaamaan talonsa ja tonttinsa.

1653

Sivun alkuun


Ulkomailta
Noitanaiset kuriin Ruotsissa

Oulun armollinen perustaja, kuningas Kaarle IX, on kunnostautunut etujoukoissa aikaamme uhkaavan vitsauksen torjunnassa. Jo päättyneenä vuonna 1607 hän määräsi erään voudin teloittamaan noitanaisen Hälsinglandissa ja nyt tänä vuonna hän on suositellut kidutusta käytettäväksi noitajutun tutkinnassa Värmlannissa.

Asiantuntijapiirit pitävätkin kuluvaa vuotta 1608 aikakirjoihin merkittävänä, koska kuningas suostui kirkon vaatimuksiin noitaoikeudenkäyntien käynnistämiseksi valtakunnassaan.

1608

Sivun alkuun


Majesteetti vieraili Oulussa

Kuninkaallinen Majesteetti Kustaa II Aadolf kunnioitti seurueineen Oulunlinnaa vierailullaan maaliskuun 7.-9. päivinä AD 1614. Torniosta saapuneen majesteetin seurueeseen kuului myös hänen veljensä, ruhtinas Kaarle Filip, erinäisiä muita kunnianarvoisia herroja sekä palvelus- ja sotaväkeä lukuisa joukko.

Oulussa Majesteetin seurue armollisesti nautti neljä ateriaa, joiden aikana tarjottiin muun muassa 6 tynnyriä lestyä leipää, 1 tynnyri nisuleipää ja 8 tynnyriä tavallista leipää. Ruotsin olutta kului 12 tynnyriä, ulkomaista olutta 3 tynnyriä ja herrasolutta 4 tynnyriä. Voita käytettiin 16 leiviskää, lihaa ja läskiä 4 kippuntaa, suolaa 8 leiviskää sekä lisäksi 7 härkää, 40 lammasta, 80 jänistä, 80 kanaa ja 320 muuta lintua. Valaistukseen käytettiin 40 herraskynttilää ja 60 tavallista, ja kuninkaan seurueen hevosille tarjottiin 20 kuormaa heiniä sekä 8 kupua olkia.

Kuninkaallinen Majesteetti jatkoi Oulusta matkaansa etelään, kohti Korsholmaa, Hämeenlinnaa ja Turkua. Lähtiessään hän jätti Oulunlinnaan rekensä, koska rekikelit tältä keväältä alkavat jo olla ohitse.

1614

Sivun alkuun


Majamiehuus valtautunut

Majamiehuus rehottaa kaupungissamme edelleen, vaikka on se saatu monesta eteläisemmästä kaupungista jo ulosjuurituksi. Äsken ovat mm. oululaiset porvarit Lauri Suninpoika ja Hannu Mikonpoika Houru tuomitut 40 markan sakkoon kumpainenkin, koska on heidän taloissaan neljä talonpoikaa ollut yötä ja ovat he vieläpä ruoalla erästä talonpoikaa kestinneet.

Tällaisten tapausten lopettamiseksi on syytä jälleen kerran muistuttaa, ettei kukaan saa matkustaa kaupantekoon maaseudulle, ei mennä talonpoikia vastaan kaupungin portille tulliin eikä kadulle, vaan on kaikki tavara tuotava suoraan torille, jossa se joutuu enimmän maksavan omaksi. Talonpoika saa sieltä viedä kuormansa porvarille, mutta heti kun hän on kuormansa tyhjentänyt ja maksun saanut, tulee hänen lähteä pois ilman mitään keskitystä ruoalla tai juomalla. Jos talonpoika ennen kaupungista poistumistaan tarvitsee nauttia jotakin, saa hän sen keskikievarilta.

1650

Sivun alkuun


Palkankoroituksia Oulun linnan varusväen parissa

Hiljattain käytyjen palkkaneuvottelujen lopputuloksesta olemme kuulleet sen verran, että vastedes on vakituisen vahtimestarin vuosipalkaksi määrätty 16 hopearahataalaria ja sen lisäksi hän saapi kuukausittain 25 kappaa viljaa, 3 naulaa humaloita, 3 naulaa voita, 3 naulaa suolaa, 18 naulaa kuivattua lihaa, 18 naulaa suolattua kalaa ja 3 naulaa kuivattua kalaa. Rumpali taasen, joka on sivutoiminen virka, saapi vuosipalkkana 8 hopearahataalaria ja 8 kyynärää verkaa.

Vakituisessa palveluksessa olevan sotamiehen vuosipalkka on puolestaan 2 hopearahataalaria, 3 kyynärää kangasta sekä aina kuukausittain puoli tynnöriä viljaa, 1 naula humaloita, 1 naula voita, 1 naula suolaa, 14 naulaa kuivattua lihaa, 14 naulaa suolattua kalaa ja viimeksi mainittua kuivattuna 2 naulaa.

Toimituksemme seuraa näitä paraikaa käytäviä tupo-neuvotteluja, joiden lopputulos vaikuttanee koko 1610-luvun linjauksiin, ja ilmoittaa hetimiten kun lisätietoa on saatavilla.

1610-luku

Sivun alkuun


Pedagogium koroitettava Triviaalikouluksi aivan kaupungin kehityksenkin tähden

Kaupunkimme ennätysmäisen asujainmäärän kasvun tähden (jo ainakin 450 henkeä) ja senkin vuoksi, että Oulusta on kehkeytynyt Pohjoisimman Suomen kiistaton pääkaupunki, olisi syytä vakavasti harkita täällä toimivan koulun eli pedagogiumin koroittamista Triviaalikoulun tasolle.

Tiedonhaluisia ja oppivaisia poikasia olisi hyvä houkuttaa tänne, etteivät kaikki etsiydy pääkaupunkiin Turkuun ja sen Katedraalikouluun, jonka jälkeen tie samaisen kaupungin Akademiaan onkin useimmille selvä. Erityisen tärkeää on saada sivistyksellistä viritystä ja järjenkohotusta Ouluun senkin tähden, kun valtaherrat katsoivat tässä taannoin parhaaksi siirtää Linnan alaisen muskettitehtaan poijes Plaatansaaresta eteläiseen Ruotsiin. Sieltä oli kuulemma helpompi kyörätä ampumavälineitä tappeluskentille Saksanmaalle tässä viime sodassa, joka toimituksemme laskujen mukaan kesti köhtsillään sen kolme vuosikymmentä.

Korkea teknillinen osaaminenkin tästä siirrosta kärsi kovin ja meidän on ponnisteleminen, että saamme kaupunkimme jälleen korkeamman sepäntaidon ja taonnan tyyssijaksi. Ellei nyt pidä kiirettä, niin siihen voipi mennä vuosisatoja pahimmillaan!

1650-luku

Sivun alkuun


Nelisatasen Ruokalauantai
Herra Kenraalikuvernööri suvaitsee kurkistaa keittiön puolelle

Hänen Kreivillisen armonsa ja Korkeasyntyisen Ylhäisyytensä Suomen Herra Kenraalikuvernööri, Kreivi Pietari Brahen käytyä tässä hiljan jo kolmannen kerran Oulussa, kiinnostanee lehtemme lukijoita tietää, että suurena maailmanmiehenä on Kreivi Brahe suvainnut laatia keitto-opaskirjan. Kiehtovia ovat ylimystön herkut ja heidän makunsa yleensä.

Armollisen Kreivin aiemmilla Oulun vierailuilla - vuosina 1639 ja 1649 - kummeksuivat täkäläiset porvarit ja dignitäärit sitä, että juhlapöydässä tarjottuun olueeseen oli menty anis-maustetta lisäämään! Onneksi juomassa oli kuitenkin sen verta voimaa, joten toki se juotua tuli vaikkakin salassa irvisteitä vääntäen.

Toimituksemme on nyttemmin tilannut Kreivin kokkauskirjan arvosteltavaksi. Kirjassa on jotakuinkin 600 ruoanvalmistusohjetta ja myös neuvoja juuresten laittoa varten. (Sinänsä kumma, että ylhäinen herrasväki aivan vapaaehtoisesti tahtoo kasvisruokia valmistella, vaikka olisi varaa lihaakin koko ajan syödä...?) Näillä näkymin odotamme sitä pikapostissa saapuvaksi jo aivan ensi syksynä.

Aivan erityisen mainioksi on kehuttu sen korinttikakkuohjetta ja ehkäpä siinä on myös maistamamme, ihanan nisurinkelin valmistusohje, johon täkäläisten mielestä paremmin tuo ylhäisön suosima anis-mauste sopii. Oivana ohjeena pidetään myös makian etelän viinin maustamista minttu-yrtillä, sillä se auttaapi vatsan toimintoja ja eineiden sulatusta runsahitten pitotarjoomusten jälkeen.

1651

Sivun alkuun


Lahjoituksia kirkolle

Kirkon rahasto on jälleen tänä syksynä saanut runsain mitoin lahjoituksia laivanomistajilta, jotka ovat saaneet aluksensa onnellisesti talveksi kotiin Tukholmasta, Turusta, Räävelistä ja muualta maailman meriltä:

Hannu ja Sihveri Juhonpoika 3 taaleria.
Tyris Pietarinpoika 5 taaleria.
Pormestari Yrjö Antinpoika 5 taaleria,
Mikko Pentinpojan laivakunta 2 taaleria.
Karl Camron 2 taaleria,
Tuomas Yrjönpoika Leiston laivamiehet 10 taaleria 16 äyriä,
Kaspar Forbuksen laivamiehistö 3 taaleria 15½ äyriä,
Klaus Jenderjan 2 taaleria,
Johan Bochmöller 6 taaleria,
Jöränä Jöränänpoika Sipelius 3 taaleria,
Antti Niilonpoika Jauho 2 taaleria,
Matti Tervo 5 taaleria,
Petter Bonsdorf 11 taaleria,
Jakob Jääli 7 taaleria,
Jakob Toppi 3 taaleria,
Daniel Pilkar 6 taaleria,
Jakob Eslander 6 taaleria.

1644

Sivun alkuun


Kettuja korvikkeeksi oikeusmurhasta

Turun hovioikeus on pyörtänyt Oulun raastuvanoikeuden tuomion laukkuryssä Maunu Tasapäätä vastaan ynnä määrännyt oululaiset suorittamaan Tasapäälle tämän menettämistä tavaroista 683 taaleria 18 äyriä sekä 84 kettua ja 9 majavaa sekä vielä 40 hopeataaleria kuluistansa. Pyörtöänsä hovioikeus perustelee sillä, että tuomio saattaisi vieroittaa Tasapään ja muut venäläiset käymästä kauppaa Oulussa.

Raastuvassa sortavalalainen Maunu Tasapää tuomittiin aiemmin tänä vuonna tullinkavalluksesta ja luvattomasta kaupasta, koska hän oli kulkenut kaupungin ohitse Siikajoelle ja Hailuotoon sekä myynyt tavaroitansa, kuten hurstia, palttinaa, sarkaa, hamppua ja saippuaa. Tasapää väitti, että tämä oli yleinen maantapa ja että esimerkiksi muuan Kauri Miinanpoika oli kulkenut meritse Oulun ohi Tornioon ja Jyrgi Miihkalinpoika kerännyt maakaupallaan nelikollisen rahaa, jonka oli sitten kätkenyt Pyhäjoen suulle. Raastuvassa Tasapään selityksiä ei uskottu, eikä Pyhäjoen suulta mitään aarretta löytynyt, joten tuomio tulla rapsahti. Valitus hovioikeuteen vasta tuotti Tasapäälle mieluisan tuloksen ja muhevat korvaukset.

1647

Sivun alkuun


Muistosanoja vainaille
Kaarina Maununtytär In Memoriam

Suruviesti Satakunnasta kertoo rakastetun entisen kuningattaremme Kaarinan siirtyneen ajasta ikuisuuteen Liuksialan kuninkaankartanossa tämän kuun 13. päivänä 62 vuoden iässä. Hän oli Ruotsin hovin arvoasteikossa korkeimmalle päässyt suomalaissyntyinen henkilö kautta aikojen.

Korpraali Maunun tytär Kaarina oli vain 15-vuotias palvelijatar, kun kuningas Eerik XIV, 33, otti hänet hoviinsa ns. salarakkaaksi. Avioliitto solmittiin 1567 ja julkistettiin seuraavana vuonna, jolloin Kaarina Maununtytär kruunattiin myös Ruotsin kuningattareksi. Kuningattaruus jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä jo samana vuonna kuningas syrjäytettiin valtaistuimeltaan ja Kaarina-rouva seurasi miestänsä vankeuteen. Eerik-kuninkaan tultua surmatuksi Kaarina Maununtytär sai kuningas Juhanalta läänityksenä Kangasalan Liuksialan kartanon, jossa hän eli elämänsä loppuun saakka. Hänet haudattiin Turun tuomiokirkon Tottin kappelin perhehautaan, koska hänen tyttärensä Sigrid on naitu Tottin sukuun. Kaarina Maununtytärtä jäi Sigridin lisäksi suremaan lähinnä poikansa Kustaa sekä tämän serkku, kuningas Kustaa II Aadolf, mikäli hän ehtii hallitsemiseltaan suremaan.

Syyskuu 1612

Sivun alkuun

Muistosanat Pekka Vesaiselle, Petsamon sankarille

Utajärven Juorkunasta on kantautunut tieto, että Vesalan vanhaisäntä Pekka Vesainen on kuollut. Vuoden 1563 paikkeilla syntynyt ja Oulun kaupungin lähinaapurissa laajalti vaikuttanut Vesainen oli alueemme huomattavimpia turvallisuuspoliittisia henkilöitä, pelkäämätön sissi- ja sotapäällikkö ja rauhan toimissa lautamies, joka tunnettiin myös Kiimingin Vesalan kylän perustajana.

Hänet maineensa kiiri aina Jäämeren rannoille saakka, kun hänen
vapautusarmeijansa valtasi Petsamon ja hävitti viime vuosisadan
loppupuolella Trifonan luostarin joulun tienoissa. Korostettakoon, että sankarimme on kuollut vasta nyt kotonaan, vaikka seudulla on liikkunut sitkeä huhu, että tämä pohjalaisten partiopäällikkö olisi kuollut haavakuumeeseen Tornion lapinvoudin Niilo
Oravaisen
tuvassa jo aiemmin taistelussa haavoittumisensa tähden.

Kysymyksessä on siis joko uutisankka tai sitten kunniavanhuksemme on sekoitettu Juho Vesainen -nimiseen henkilöön, jollainen tiettävästi myös on ollut olemassa. Pekka Vesaista, sankaria, jonka maine elää tulevaisuudessa pitkään isänmaallisten piirien sydämissä, jäi suremaan laaja ja yhä laajeneva sukukunta.

Vuosi 1627

Sivun alkuun


Lukijalta
Uskokoon ken tahtoo!

Tullista tullut Johannes Messenius väittää uutuushistoriassaan, jonka käsikirjoituksen valistuneet oululaiset hyvin tuntevat vaikkei sitä ole vielä edes painettukaan, että Suomessa olisi muka vuoden 1155 paikkeilla eräs Lalli-niminen käännynnäinen, ylimys Saaren kartanosta, surmannut Upsalan piispan Pyhän Henrikin. Messeniuksen mukaan Lalli ei muka alistunut piispan hänelle miestapon johdosta määräämään katumusharjoitukseen vaan surmasi piispan Köyliöjärven jäällä 19.1.

Paljon muutakin epäuskottavaa katolisista yhteyksistään tunnetuksi tullut Messenius Henrikistä ja Lallista kirjoittaa. Kuten mm. siitä, että Lallin irtileikkaamassa sormessa oleva piispan sinettisormus löydettiin keväällä jääpalasen sisältä korpin osoittamasta paikasta. Uskokoon ken tahtoo.

Saadaanpa vielä nähdä, että Messeniuksella ovat Kajaanin yksinäisyydessä menneet faktat ja fiktiot sekaisin. Ei olisi ihme, vaikka paljastuisi, ettei sen enempää Henrikiä kuin Lallia ole edes ollut olemassa.

"Yksi avojalakanen monien puolesta"
Oulussa tammikuussa 1636

Sivun alkuun


Ravintolatavat hoi!

Oululaisissa ravitsemusliikkeisssä on viime vuosien aikana toistuvasti sattunut yhtä sun toista ikävää ja yleistä siveyttä loukkaavaa puuhastelua. Ikävästi ovat kaupunkilaistemme muistissa vuoden 1633 käräjät, jolloin Juho Juhonpoika ja Juhon Simonpoika saivat molemmat mitä ankarimman sakkorangaistuksen eli 40 markkaa luvattomasta ilakoinnista, laulannasta ja musisoinnista Kaupunginkellarissa. Näin he tulivat rikkoneeksi maansurua ja häpäisseeksi rakkaan Kuningas-vainajamme Kustaa II Aadolfin kallista muistoa, jonka tämä jätti sureville alamaisille jälkeensä, kaatuissaan surkiasti Lützenin tappelussa Saksanmaalla 1632. Hienotunteisuuden puutetta osoitti heidänkin ilkamointinsa. Juho Simonpojan muistamme tuona suulaana raumalaisena, joka verukkeena käräjillä esitti, että laulut olivat olleet surumielisiä. Uusin murhe meille on taasen kellaripoika Hieronymus - onneton tullistatullut - joka haastaa krouvissakäyvien kanssa toistuvasti riitaa. Ravintolatyöntekijältä odottaisi enemmän käytöksen mallia porvaristollemme.

"Hyi olkoon"
1630-luku

Sivun alkuun


Tiesitkö tämän?

Oliko huonomaineinen pormestari Zakris Ficke sekä isän että äidin puolelta esi-isä
1) Juho Kusti Paasikivelle,
2) Urho Kaleva Kekkoselle vai
3) Carl Gustaf Emil Mannerheimille
Vastaus:

Sivun alkuun