Byströmintalon vilkas vuosisata
Artikkelit

Uurastus

Asuminen

Visiitillä

Uudistus

Tänään

Korjausrakentaminen etsii sopua vanhoille ratkaisuille

Lapiohommissa Kari Heikura työskentelee yli sata vuotiaan talon kellarissa.

Iäkäs Byströmin talo ei ole selvinnyt vuosikymmenistään vahingoittumattomana. Seinä- ja lattiahirsistä paljastui lahovaurioita, kun pintarakenteita ruvettiin purkamaan keväällä 2006 alkaneessa remontissa.

”Talosta on tehty 1970-luvun remontissa liian tiivis”, työmaamestari Mika Liikanen YIT:ltä harmittelee. ”Luulisi, että aiemminkin olisi ymmärretty, että jos vanhat sammaleristeet tilkitään muovimaton alle, ne homehtuvat.”

Samoin puutteellisesti rakennetut pesutilat ovat aiheuttaneet ongelmia. ”Kun puu ja betoni yhdistetään ilman kunnollista kosteuseristystä, seinien välistä löytyy pian moskaa”, Liikanen tietää.

Vanhassa talossa piili myös tila- ja rakenneyllätyksiä. ”Hirsiseiniin on sahattu aukkoja ja jopa kantavia seiniä on lyhennelty mielikuvituksellisesti”, työmaamestari selittää toukokuussa valmistuvan remontin kommervenkkeja.

Onneksi kunnostuksesta vastaava Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo sijaitsee lähellä työmaata. ”Talolla on tarvittaessa voinut pyörähtää nopeasti. Se on ollut projektille etu”, arkkitehti Tapani Kaukoniemi kiittää.

”Jokaisessa peruskorjaushankkeessa on omat pulmansa, joiden kanssa on päästävä sopuun”, Kaukoniemi tuumaa rauhallisesti. Hintava remontti kuitenkin kannattaa: historiallinen talo astuu perusteellisen kunnostuksen myötä uuteen aikaan.

Rakennuksen ulkopuoli säilytetään ja palautetaan remontissa mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan. Sisätiloissa keskitytään toiminnallisuuteen. ”On tärkeää, että valmis rakennus täyttää niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin tarpeet”, Kaukoniemi tähdentää.

Lue Jori R. Rissasen mietteitä remontista:

- Rissasen pesti perinteikkäässä puutalossa kesti vuosikymmeniä

AjassaAikajana

Byströmin talon etusivulle