3.2. Nuorisomuoti erottautuu

Nuorisomuodin ensireaktio vanhemman väen piirissä oli ns. lättähattukeskustelu. Tämä pukeutumistyyli oli ottanut vaikutteita ruotsalaisesta svingpjatt-tyylistä, joka oli syntynyt jazzin swing-tyylisuunnan kannattajien keskuudessa. Toinen ilmeinen esikuva olivat olleet Englannin teddy-pojat, joiden pukeutumistyyli erosi huomattavasti rock-musiikin kannattajista. On myös oletettu Ranskan ja eritoten Pariisin älymystöpiirien pukeutumistyylien vaikuttaneen lättähattujen ulkoasuun. Vanhempi väki ja tiedotusvälineet alkoivat ns. lättähattukeskustelun jo 1940-luvun lopulla, ja keskustelu jatkui 1950-luvun loppuvuosiin. Seuraava tekstikatkelma kuvaa lättähattujen pukeutumistyyliä:

Tiukat housut puolitangossa, lättään lyöty lierihattu päässä tai sitten pää kokonaan paljaana niskatukka pakkasessa liehuen. Epämääräisen muotoisia ja värisiä "röijyjä", merkillisin maisemakuvin tai pinuptytöin koristeltuja solmioita ja ehkä kaiken kukkuraksi siivottoman näköiset untuvaviikset ylähuulessa tai kerrassaan vaaleanpunainen piimäparta leuassa. Eivät näytä suomalaisilta - eivätkä oikein ulkomaalaisiltakaan, vaikka se kai on tarkoitus.

Lähde: Heiskanen - Mitchell. Lättähatuista punkkareihin. Keuruu 1985. s. 114.

k16.GIF (23062 bytes)

"Näes, kun ministerit ja muut pöpit karjut lässyttää juhlapuheissaan, että tulevaisuus on nousevan polven käsissä, niin ne tarkoittaa silloin meitä. Eiks oo vänkää?"
Karin lättähattupiirros vuodelta 1952. Taustan "suurkaupungin sykkeen" mainosvaloissa näkyy lättähattujen yleisesti ihannoimia asioita. Piirros: Kari Suomalainen, julk. HS 19.11.1952.

1950-luvun alkupuolella tytöt olivat "omassa" pukeutumisessa etulyöntiasemassa poikiin verrattuna, sillä he osasivat ommella itse vanhoista vaatteista uuden muodin mukaisia vaatekappaleita. Tytöt tarvitsivat paitapuseroita, babykauluspuseroita ja kimonohihapuseroita. Valkoisen puseron kruunasi ohut värillinen sifonkihuivi eli ns. fritsuliina. Jo ennen farkkuja tytöt käyttivät hiihtohousuja talviajan yleisvaatteena. Sen kanssa sopi käytettäväksi itse ommeltu villajumpperi. Sekä poikien että tyttöjen toivetakki oli nappulallinen ja hupullinen duffelitakki. Harvalla oli kuitenkin varaa oikeaan duffeliin, ja niinpä niidenkin mukaelmia ommeltiin omin käsin vanhoista vaatteista. Vaatteet perittiin yleisesti vanhemmilta sisaruksilta ja luovutettiin aikanaan nuoremmille. Pojat käyttivät myös hiihtohousuja ja villapaitoja. Perinteen mukaan pojille ostettiin ensimmäinen puku rippijuhliin.

ul131.jpg (28987 bytes)

Tyttöjen käsityökurssit vuonna 1956. Mm. kursseilla oppimillaan taidolla tytöt voivat ommella itselleen uusinta muorisomuotia jäljitteleviä vaatekappaleita. Kuva: PPM.

k17.jpg (11865 bytes)

Kuvan vitamiinimainoksen tytöllä on oikea tehdasvalmisteinen duffelitakki. Uljaan uuden elintason merkkejä oli myös mm. vitamiin- valmisteiden mainonnan ja kulutuksen kasvu.

k18.jpg (14856 bytes)

Nuoren naisen pukeutumiseen kuului 1950-luvulla housut ja villatakki. Huippumuotikin oli vielä tuona aikana kotimaista tekoa, tässä tapauksessa vaatteet on tehty Suomen Trikoo Oy:n tehtaalla.

k34.JPG (27320 bytes)

Oulun tyttölyseon VB:n oppilaat vuonna 1955. Luokka on tehnyt villajumpperit joiden rintaan on kirjailtu luokan tunnus. Tälläkin pukeutumistyylillä on olemassa selvät ulkomaiset esikuvat. Povekkaita hollywoodtähtösiä nimitettiin jumpperitytöiksi. Kuva: Kaleva.

k19.JPG (30636 bytes)

Tyttöjen alusasuihin kuuluivat 1950-luvulla rintaliivit (mahdollisesti topatut), liivit sukkanauhoineen, saumasukat, pikkuhousut, alushame ja mahdollisesti vielä aluspusero - seitsemän vaatekappaletta jo ennen kuin päästiin varsinaiseen pukeutumiseen.

Naisten alusasuja valmistettiin Suomessa kotimaan kysyntään. Saksalaisen Triumphin liivejä valmisti Suomessa lisenssillä Turkulainen Oy Neulomo Ab. Mainos lupaa vapautta vartalolle, mutta nykyisen käsityksen mukaan tyttöjen asu on melkoisen epämukava.

k20.JPG (16804 bytes)

k21.JPG (36431 bytes)

 

Ensimmäiset tyttöjen kauneudenhoitovälineet ja -aineet tulivat myös saataville ja käyttöön. Nuoret tytöt ostivat ensimmäisen huulipunansa yleensä vanhemmilta salaa. Tämä johtui moraalis-eettisestä näkemyksestä, että nuorten neitojen ei sopinut tuhria kasvojaan. Toinen yleinen kosmeettinen aine oli puuteri. Hien hajua alettiin ehkäistä deodoranteilla. mm. Odo-Ro-No -stick, Bak stick ja Mum-rollette -merkkiset deodorantit tulivat nuorison hygienian varmistajiksi.

Suomalainen nuorisomuoti oli alunperin urbaanin pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen ilmiö. Lättähatut ja villamyssymissit olivat leimallisesti kaupunkimainen ilmiö, joka levisi vasta vähitellen ja laimentuneena Sisä-Suomeen ja maalaisnuorten keskuuteen.

James Dean käytti elokuvassa Nuori kapinallinen farmareita. Marlon Brandon ja James Deanin päällä sai alkunsa myös t-paitamuodin voittokulku. Farmareiden käyttöön liittyi jotakin kapinallista, joka yhdessä muun pukeutumisen, muotitanssien ja musiikin kanssa merkitsivät eron tekemistä aikuisten elämäntapaan. 1950-1960-luvuilla käytiin myös vilkasta keskustelua siitä, oliko tyttöjen soveliasta esiintyä farmareissa. Farmareita alkoivat nimittäin poikien lisäksi käyttää myös tytöt. 

d6.JPG (13335 bytes)

Kuva PPM:n vaatteet on mun aatteet, farkut jo yli 140 vuotta -näyttelystä.

k22.JPG (31508 bytes)

Villamyssymissien asuun kuuluivat farmarivaatteet. Kaulassa piti olla sifonkihuivi. Vasemmalla näkyvä nuori mies polttaa piippua. Sekin oli leimallinen piirre muotia seuraaville Helsinkiläisnuorukaisille. Kuva:Lehtikuva Oy.


Jk25.JPG (21796 bytes)

Farmarit olivat syntyneet 1853 San Fransiscossa Levi Straussin alkaessa toimittaa kullankaivajille kulutusta kestäviä työvaatteita. Tästä syystä ensimmäinen ja vieläkin valmistuksessa oleva farkkumerkki sai nimen Levi`s. Vuonna 1873 Levi Strauss hankki Jacob Davisin kanssa patentin kulutusta kestäville niiteillä vahvistetuille farkuille (riveted trousers). Farkut olivat näin saavuttaneet nykyisinkin tunnetun ilmiasunsa, sillä Srauss oli jo alkuaikoina siirtynyt käyttämään sinistä indigovärjättyä kangasta farkkujensa materiaalina. Tästä lähtien farkut olivat USA:ssa kaivosmiesten, farmareiden ja kaikkien muiden ruumiillisen työn tekijöiden yleistyövaate, jonka nuoriso omi omaan muotiinsa toisen maailmansodan jälkeen.

Jk26.JPG (23697 bytes)

Suomalaiset 1950-luvun nuoret eivät voineet hankkia ulkomaisia farkkuja kaupasta. Jotkut onnekkaat saivat niitä mm. ulkomaisilta merimiehiltä tai Ruotsin matkoilta. Koska kysyntää oli, alettiin Suomessa valmistaa farmareita muotitietoisen nuorison tarpeisiin.

1950-luvun merkittävimpiä farkkujen valmistajia Suomessa olivat Mattisen teollisuus Oy ja Vaaksa Oy. Vaaksa Oy sai ensimmäiset farmareiden kaavat, kun vuonna 1954 tehtaalle tuli kanadalainen merimies, joka vaihtoi risaiset farmarimalliset työhousunsa tehtaalla ehjiin vaatteisiin. Näistä risaisista housuista teki Leila Anttila ensimmäiset suomalaisten farmareiden eli dongareiden kaavat mallimestarinkirjaansa. Housut olivat suurmenestys ja saivat Väiski-nimen tunnetun sarjakuvahahmon Väiski Vemmelsäären mukaan. Maan vaatekauppiaat yrittivät hankkia vaikeasti saatavia menekkituotteita niin kiihkeästi, että esimerkiksi Mattisen James-farkkuja tuottavan tehtaan ompelijattarien piti työskennellä työrauhan takia lukittujen ovien takana. Uusien muotihousujen nimi vakiintui alusta alkaen farkuiksi. Toinen kutsumanimi oli dongarit. Kangaspulan takia ensimmäisiä farkkuja valmistettiin esim. tavallisesta PMK:n haalarikankaasta.

d7.JPG (28540 bytes)

Toinen 1950-luvun suomalainen farkkuvalmistaja oli Mattisen teollisuus Oy, joka valmisti farkkuja Mattisen mainiot -tuotemerkillä 1950-luvun puolivälissä. Farmareita valmistettiin 1950-luvun puolivälistä eteenpäin useilla merkeillä sekä nuoriso- että työvaateiksi, mutta Mattisen tehtaan vuonna 1958 lanseeraamat James-farmarit olivat aikansa varsinainen hittituote. Englanninkielinen nimi tuli tietenkin James Deanista. Jameksien markkinointiin liittyivät erityisesti nuorisolle ja kauppaedustajille tarkoitetut show-tilaisuudet, joissa tunnetut iskelmälaulajat ja muusikot esiintyivät James-farkuissa tehtaan tunnusten alla. Tilaisuudet saavuttivat suuren suosion nuorison keskuudessa.

d1.jpg (42452 bytes)d2.JPG (34340 bytes)

Myöhemmin farmareista tuli niin nuorten kuin aikuistenkin yleisesti suosima arkiasu. Voidaankin sanoa, että farkkumuodin mukana pukeutuminen lopulta yhdenmukaistui ja tasa-arvoistui. Farmarimuoti oli 1950-luvulla kotimaisten farkkujen varassa. Ulkomaiset merkkifarkut tulivat Suomen markkinoille vasta 1960-luvulla.

d3.JPG (48033 bytes)d5b.JPG (37701 bytes)

Kuvat PPM:n Vaatteet on mun aatteet, farkut jo yli 140 vuotta -näyttelystä.

arrow3.gif (862 bytes) seuraava