4.2. Nuortenlehdet

Nuoriso sai myös oman aikakauslehdistönsä, joka keskittyi heitä kiinnostaviin aiheisiin. Filmitähtien ja laulajien kuvat tulivat tutuiksi mm. Ajan sävel -lehdessä, joka sisälsi muuten nuorisolle suunnattua romanttis- viihteellistä lukemista. Elokuva-aitta oli luonnollisesti myös täynnä hollywoodkuuluisuuksien kuvia. Suomi-Filmi Oy perusti elokuvalehti Uutisaitan, josta tuli isokokoisempana ja monivärisenä ankara kilpailija Elokuva-aitalle.

jk52.jpg (38236 bytes)

Asetelma Ajan säveliä, Elokuva-aittoja ja Uutisaittoja. Esineet Pohjois-Pohjanmaan Museon kokoelmista.

Sarjakuvalehdet tulivat myös nuorten viihdyttäjiksi. Sarjakuvia oli myös muiden lehtien oheismateriaalina, mutta yhteen sankariin ja teemaan keskittyvät piirretyt ja moniväripainetut sarjakuvalehdet alkoivat säännöllisen ilmestymisensä. Ilmestyi myös Sarjakuvalehti-lehden kaltaisia julkaisuja, joissa seikkaili huomattava määrä piirroshahmoja omissa lyhyissä tarinoissa. Lehdistä suurin osa oli poikien lukemistoja, joiden aiheet saattoivat olla tieteisseikkaluja, dekkarisarjoja, mutta etenkin lännensarjoja. Suosittuja lehtiä olivat Davy Crockett, Pecos Bill ja Tex Willer. Tytöille oli tarjolla omat romanttiset lukemistonsa, jotka olivat yleensä tekstimuotoisia, eivätkä piirrettyjä. Suomen nuorison kestosuosikki Aku Ankka alkoi ilmestyä vuonna 1951.

jk54.jpg (44043 bytes)

Asetelma 1950-luvun sarjakuvalehtiä.   Aku Ankka, Nakke Nakuttaja, Villin Lännen tarinat ja muu nuorisolle sopiva englannista käännetty ja ulkomaista alkuperää oleva sarjakuvalehdistö nousivat suosioon 1950-luvulla. Esineet Pohjois-Pohjanmaan Museon kokoelmista.

Yksi ajan uutuus olivat harrastelehdet. Erityisesti poikien ja nuorten miesten tekniikan ja elektroniikan harrastus oli korkeassa kurssissa. Esimerkiksi korkealuokkaiset HiFi (high fidelty)-äänentoistolaitteet saattoi rakentaa itse aikana jolloin niitä ei saanut ostaa valmiina kaupan hyllyltä. Harrastuksen laajuutta kuvaa se, että suomalainen radioteollisuus vastusti aktiivisesti ohjeiden julkaisua, koska sillä ei vielä tuolloin ollut kykyä tuottaa vastaavan tasoisia laitteita. Eräs suosituin harrastuslehti oli Harrastelija-lehti, joka muutti nimensä vuonna 1953 Tekniikan Maailmaksi.

arrow3.gif (862 bytes) seuraava