Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Ajankohtaista Oulun julkisista ulkoveistoksista
   

Kineettisen taiteen pioneerin ja Dimensio -taiteilijaryhmän perustajajäsenen Osmo Valtosen (1929 - 2002) Logiikkapuistossa Oulun Teknologiakylän alueella sijaitseva Tuli - Maa - Ilma (1988) - veistos on konservoitu ja kunnostettu.

Teosta käsiteltiin Valtosen alkuperäistä ideaa noudattaen. Kokonaisuuteen liittyi myös kuvanveistäjän laatimat valaistuksen ajastusohjeet.

Käsittelymenettelyksi valittiin kunnostus, pintoja ja rakenteita säästävän konservoinnin sijaan. Teoksen rakenteet irrotettiin kesällä 2003. Värinäytteiden pohjalta teräsosat maalattiin polyuretaanimaalein. Lisäksi kaikki neonputket, sähköjohdotukset, muuntajat ja ajastinlaitteet uusittiin.

Valaistusta säädellään hämäräkytkimellä, joten teos on toiminnassa valon määrän mukaisesti iltaisin ja öisin. Monitahokkaat syttyvät ja sammuvat kukin omalla määritellyllä ajastinohjelmallaan, joten kuvioiden ja värien yhdistelmä on sattumanvarainen.

Taideteos oli pitkään kunnostamatta eikä toiminut alkuperäisessä muodossaan. Teoksen kunnostuksen toteuttivat Oulun taidemuseon tilauksesta Oulun Jauhemaalaus Oy ja Kymppineon Oy. Teoksen hanke- ja projektiryhmiin kuului edustajia Oulun taidemuseosta, Oulun yliopiston Arkeologisesta laboratoriosta, Oulun kaupungin teknisestä keskuksesta tilapalveluista.

Taideteos kuuluu Oulun kaupungin taidekokoelmaan ja sen huollosta vastaa Oulun taidemuseo. Kunnostuksen kokonaiskustannuksiksi muodostui 14 534 EUR ( sis. Alv 22%).

 

Tuli - Maa - Ilma -veistos kunnostettuna Oulun Teknologiakylässä.
Kuva Mika Friman 2003

 

 

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä