Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Kurjet, 1947
   

Taiteessaan Jussi Mäntynen keskittyi yksinomaan eläinkuvanveistoon, sillä hän oli työssään oppinut niiden anatomian täydellisesti.

This page in English >

Suomen kansa muistaa hänet kotimaan suuria metsäneläimiä esittävistä pienois- että monumenttiteoksistaan. Kissamaiset ilvekset, muhkeat karhut ja uljaat hirvet tulivat jo aikanaan laajalti tunnetuksi. Ensimmäinen suurikokoinen, pronssiin valettu Hirvi -veistos paljastettiin Viipurin Torkkelinpuistossa vuonna 1928.

Toisen maailmansodan jälkeen tuotannossa korostuivat kotoiset lintuaiheet, joutsenet ja kurjet. Jussi Mäntynen on todennut: ”Joutsen on maamme lyyrisin lintu, kurki ehkä kansalle tutuin, mutta samalla salaperäisin”.

Jussi ja Aune Mäntysen hautamuistomerkkinä on lentoon lähtevää kurkea esittävä Excelsior -veistos, jonka rinnakkaisteos kuuluu Turun taidemuseon kokoelmiin. Lukuisten lintuaiheiden on nähty symbolisoivan myös sodan raskaista taisteluista selviytyneen kansan vapautta.

Mäntynen, Jussi (1886-1978)

Kuvanveistäjä Jussi Mäntynen vietti lapsuutensa Helsingissä Hermannissa, jonka rehevillä rannoilla viihtyivät myös erilaiset metsän eläimet. Jo poikasena hän oppi piirtämään ja täyttämään ampumiaan lintuja.

Vuonna 1912 hän ilmoittautui Akseli Gallen-Kallelan ehdotuksesta kuvanveistäjä Alpo Sailon yksityisoppilaaksi. Vaikka taideharrastus oli Mäntyselle hyvin tärkeä, hän työskenteli päätoimisesti Helsingin yliopiston eläintieteen laitoksella preparaattorina ja myöhemmin konservaattorina 1919 - 1939. Tuolloin hän erosi virastaan ja muutti Ruotsiin asumaan omistautuen kokonaan taiteen tekemiselle. Vuonna 1948 hänelle myönnettiin professorin arvonimi.

Jussi Mäntynen muutti takaisin Suomeen, Turkuun syksyllä 1967.

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Kurjet, 1947

Mäntynen, Jussi (1886 - 1978)
Pronssi,valettu
60x148x58 cm
Snellmanin puisto, Pokkinen, keskusta

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä