Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Tiedonjano, 1987
   

Raimo Metsänheimo ehdotti 1985 kaupunginkirjaston johtokunnalle Tiedonjano-nimisen orankiveistoksen sijoittamista pääkirjaston ulkopuolelle.

This page in English >

Talvella 1987 kaavoitusosasto ja taidemuseon johtaja esittivät, että teos sijoitettaisiin perinteisen keskusta-alueen ulkopuolelle Kaijonharjuun.

Tiedonjano-teokselle on ominaista myötäelävä realismi, luonnon kokeminen ja kunnioittaminen. Teoksen syvempi sisältö kytkeytyy ihmisen biologiseen kehitykseen luonnonvaraisesta olennosta ajattelevaksi ja tiedostavaksi yksilöksi.

Metsänheimo kertoo teoksen taustoista: ”Zürichin eläintarhassa oli lihava, jo ikänsä lopulla oleva naaraspuolinen borneonoranki. Sille annettiin joitakin lehtiä, joiden kuvia se katseli. Kaikki ihmisapinat ymmärtävät kuvia. Siitä minä sen aiheen otin”.

Metsänheimo, Raimo (s. 1925)

Oulussa asuva Raimo Metsänheimo on kuvanveistäjä, graafikko ja piirtäjä, joka myös harrastaa sarjakuvia ja kirjoittamista. Hän on opiskellut Vapaassa taidekoulussa ja Suomen Taideakatemian koulussa 1940-luvulla. Metsänheimo on tehnyt Oulun kaupungin kokoelmaan viisi julkista ulkoveistosta sekä Oulunsalon kunnantalon edessä sijaitsevan Kalastajapatsaan (1983 - 84).

Metsänheimo kuvaa mielellään eläimiä; erityisesti rumat eläimet kuten pahkasika ja täplähyeena ovat kiinnostaneet lapsesta lähtien. Rupikonna on samoin kuulunut suosikkilistalle: ”Sehän on kaikkein persoonallisin sammakkoeläin juuri rupiensa takia”.

Raimo Metsänheimon muita teoksia: Rupikonna, 1983; Tilapäinen, 1984-87; Voimistelua, 2003; Vokaliisi, 2003

Netissä: http://arthouse.oulu.net/ots/rame/29rame.htm

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Tiedonjano, 1987

Metsänheimo, Raimo (s. 1925)
Pronssi, valettu
150 x1 90 x 140 cm
Kaijonharjun kirjaston edessä,
Kalevantie 5, Kaijonharju

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä