Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Tilapäinen, 1984-87
   

Teos ei ollut tilaustyö, vaan se oli ensimmäisen kerran esillä Oulun taiteen näyttelyssä vuonna 1988.

This page in English >

Kuvanveistäjä piirsi ensin veistoksen paperille luonnolliseen kokoonsa. Sen jälkeen hän teki mallin plastoliinista, joka on materiaalina huomattavasti hitaampi työstettävä kuin savi. Työhön kului melkein neljä vuotta.

Teos ei ollut tilaustyö, vaan se oli ensimmäisen kerran esillä Oulun taiteen näyttelyssä vuonna 1988. Tilapäisen pintakäsittelyssä on käytetty ruskeaa patinointia, koska alun perin veistos oli tarkoitettu sisätiloihin. Kuvataidelautakunta päätti kuitenkin sijoittaa sen ulos.

Mallina on ollut kuvanveistäjän keskimmäinen poika, jonka kanssa he usein olivat määräaikaisina työntekijöinä Oritkarin satamassa 1982 - 1990. Noina vuosina ei myönnetty vuosiapurahoja, ja kovat jälkiverot lankesivat maksuun. Tiukka taloudellinen tilanne pakotti isän ja pojan hakemaan satunnaisia töitä. Satamaan ei palkattu vakituisia, vaan ainoastaan tilapäisiä työntekijöitä. Pääasiallisesti he panivat vaijeria ympäri tai kiinnittivät koukkua massapaketteihin.

Tilapäisellä on yllään isoisältä perityt liian suuret haalarit ja hellepäähinettä muistuttava pehmeä hattu. Harjapuistossa paikallaan seisova työmies ikään kuin katselee ihmisiä, jotka menevät autolla Oritkariin töihin.

Veistos kuvaa elämän väliinputoajaa, joka haluaisi töihin, mutta ei pääse. Tilapäisellä on oma, aikakautta kuvaava yhteiskunnallinen sanomansa.

Metsänheimo, Raimo (s. 1925)

Oulussa asuva Raimo Metsänheimo on kuvanveistäjä, graafikko ja piirtäjä, joka myös harrastaa sarjakuvia ja kirjoittamista. Hän on opiskellut Vapaassa taidekoulussa ja Suomen Taideakatemian koulussa 1940-luvulla. Metsänheimo on tehnyt Oulun kaupungin kokoelmaan viisi julkista ulkoveistosta sekä Oulunsalon kunnantalon edessä sijaitsevan Kalastajapatsaan (1983 - 84).

Metsänheimo kuvaa mielellään eläimiä; erityisesti rumat eläimet kuten pahkasika ja täplähyeena ovat kiinnostaneet lapsesta lähtien. Rupikonna on samoin kuulunut suosikkilistalle: ”Sehän on kaikkein persoonallisin sammakkoeläin juuri rupiensa takia”.

Raimo Metsänheimon muita teoksia: Rupikonna, 1983; Tiedonjano, 1987; Voimistelua, 2003; Vokaliisi, 2003

Netissä: http://arthouse.oulu.net/ots/rame/29rame.htm

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Tilapäinen, 1984 - 87

Metsänheimo, Raimo (s. 1925)
Pronssi, valettu
202 x 64 x 57 cm
Uusikadun loppupää,
Harjapuisto, Heinäpää

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä