Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Päivänvarjo, 2001
   

Kaupunginojan vieressä Lyötynpuistossa kohoava kuvanveistäjä Jaakko Pernun (s.1958) Päivänvarjo -ympäristöteos on saavuttanut määräaikansa. Kauniisti harmaantunut kantatuista ja hiotuista pajuista koottu veistos poistettiin paikoiltaan ikääntymisen ja heikon kunnon vuoksi marraskuussa 2011. Päivänvarjo pystytettiin paikoilleen vuonna 2001 ja alun perin sen esillä oloajaksi määriteltiin kahdeksan vuotta. Elinkaari osoittautui kuitenkin arvioitua pidemmäksi, ja pidetty taideteos on ilahduttanut oululaisia runsaan kymmenen vuoden ajan. Orgaanisen materiaalin vanhenemisprosessi ja sen asteittainen eteneminen on elimellisen tärkeä osa veistosta ja kuvanveistäjän tuotantoa.

This page in English >

Päivänvarjo -ympäristöteos on koottu kahdeksasta erillisestä segmentistä, jotka on paikoillaan kiinnitetty teoksen keskiakseliin.

Ylisuuri kappale on ensi katsomalta tunnistettavissa päivänvarjoksi. Nykyisin Jaakko Pernu on työstänyt erilaisia esittäviä, tunnistettavia elementtejä, torvia, hyrriä ja teleskooppeja sekä sisä- että ulkotiloihin.

Päivänvarjo -veistos yhdistyy myös aiheensa puolesta vehreään ympäristöönsä, sillä jokainen voi kuvitella istuvansa nurmikolla piknikillä lämpimänä kesäisenä päivänä. Jättiläismäinen Päivänvarjo tarjoaa vertauskuvallisesti ja leikkimielisesti suojan taivaalta paahtavalta auringonpaisteelta. Pinnan struktuuri on elävän ja karhean oloinen, ja se tuo mieleen muinaiset asumukset. Orgaanisen materiaalin hidas vanheneminen on tärkeä osa teoskokonaisuutta.

Pernu, Jaakko (s.1958)

Kokkolassa nykyisin asuva kuvanveistäjä Jaakko Pernu suunnitteli entiseen kotikaupunkiinsa teknisen keskuksen katu- ja viherpalveluiden tilauksesta ympäristöteoksen. Hankinnasta päätti työryhmä, jossa oli edustajia sekä teknisestä keskuksesta että taidemuseosta.

Oulussa on myös aikaisemmin ollut esillä Jaakko Pernun ympäristöteos. Alapuolella maa -veistos sijaitsi Hietasaaren Holstinpuistossa vuosina 1996-1999. Kuvanveistäjällä on lukuisia julkisia ulkoveistoksia sekä ulkomailla että kotimaassa. Edellinen teos Hyrrä tilattiin Kotkan kaupungin Keskuskadun lehmuskujanteelle puistotoimen aloitteesta vuonna 2001.

Pernu käyttää teostensa materiaalina pääasiallisesti käsittelemätöntä tai käsiteltyä pajua. Tästä johtuen ulkoveistokset ovat tilapäisiä, ja niiden kestoaika vaihtelee muutamasta vuodesta kymmeneen vuoteen.

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Päivänvarjo, 2001

Pernu, Jaakko (s.1958)
kantattu, hiottu, maalattu paju
620 x 720 x 850 cm
Teos poistettu 2012. Paikalla on nyt taiteiljan teos Vesilasi.

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä