Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Valaistuksen tie, 1986
   

Äiti Maan mustasta mullasta nouseva veistos symbolisoi oululaisen opetusneuvoksen Yrjö Kallisen (1886 -1976) uraa ja elämää, josta ei yllättäviä käänteitä puuttunut.

This page in English >

Oulun kaupungin hyppyrimäen torni purettiin Pikkukankaalta 1970-luvulla. Paikalle sijoitettiin vuonna 1986 kuvanveistäjä Laila Pullisen abstrakti veistos Valaistuksen tie, Yrjö Kallisen muistomerkki. Teos on ympäristötaideteos, sillä se on pystytetty muotoillulle nurmikumpareelle. Valaistuksen tietä ympäröi maareliefi. Äiti Maan mustasta mullasta nouseva veistos symbolisoi oululaisen opetusneuvoksen Yrjö Kallisen (1886 -1976) uraa ja elämää, josta ei yllättäviä käänteitä puuttunut.

Veistoksen sijoituspaikalla Kallinen oli kokenut zenbuddhistisen valaistuksen, ja valinnalla haluttiin kunnioittaa hänen itämaiseen filosofiaan ja uskontoon perustuvaa maailmankatsomustaan. Työväenliikkeessä aktiivisesti vaikuttanut Yrjö Kallinen oli vakaumuksellinen pasifisti, joka sisällissodan aikana yritti toimia neuvottelija punaisten ja valkoisten välillä. Punaisten antauduttua Kallinen tuomittiin kuolemaan, mutta langetettua rangaistusta ei koskaan pantu täytäntöön. Hän vapautui vankilasta 1921 ja toimi maamme puolustusministerinä 1946 - 48. Kallinen työskenteli myös vuosikymmeniä Kulutusosuuskuntien Keskusliiton palveluksessa.

Hänen ajatustensa ydinsanomana oli yksilöstä lähtevän muutoksen mahdollisuus. Ihminen ei kuitenkaan koskaan ole valmis, vaan hän ikään kuin kulkee tiellä kohti valaistusta. Muistomerkki symbolisoi Yrjö Kallisen humanistista elämänasennetta ja rauhantahtoa.

Pullinen, Laila (s. 1933)

Kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Laila Pullinen on ihmisen perustuntojen, ihmisyyden kuvaaja. Hänen voimakasrytmiset, pinnan himmeyttä ja kiiltävyyttä varioivat veistoksensa ovat dramaattisia, idealistisia ja useimmiten abstrakteja.

Pullinen on työskennellyt 1960-luvulta lähtien myös Italiassa ja Ranskassa. Vuonna 1975 hän oli Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilija.

Laila Pullinen on tehnyt kymmeniä julkisia veistoksia ympäri Suomea. Koheesion ja Valaistuksen tien lisäksi Oulusta löytyy Intiön kappelin sakraaliteos Te löydätte (1982).

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Valaistuksen tie, 1986

Pullinen, Laila (s. 1933)
Pronssi, valettu ja nurmikko
354 x 150 x 150 cm
Pikkukangas, Raksila

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä