Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Sara Wacklinin muistoreliefi, 1927
   

Vuonna 1927 Ouluun pystytettiin Sara Wacklinin muistoreliefi.

This page in English >

Saxelinin täysplastisten pienikokoisten veistosten joukkoon kuuluu myös muutamia reliefejä. Teosten materiaalina oli yleensä kipsi tai pronssi, harvemmin marmori. Sara Wacklinin muistomerkki lukeutuu kuvanveistäjän myöhäistuotantoon, sillä se valmistui hänen kuolinvuotenaan.

Jo 16-vuotiaasta tytöstä lähtien, isänsä kuoltua, kirjailijatar Sara Elisabeth Zachriaksentytär Wacklin (1790-1846) elätti itsensä ja äitinsä opettajan ammatillaan. Hän perusti Ouluun yksityisen tyttökoulun vuonna 1819. Oulun palon jälkeen 1822 Sara joutui muuttamaan pois kotikaupungistaan ja lopettamaan koulun pitämisen. Seuraavana vuonna hän aloitti tyttöjen sisäoppilaitoksen pitämisen Turussa toisen opettajan kanssa.

Hän palasi kuitenkin myöhemmin takaisin syntymäkaupunkiinsa Ouluun ja piti siellä tyttökoulua vuosina 1830-34. Sitten hän matkusti Pariisiin ja suoritti Sorbonnen yliopistossa opettajattaren tutkinnon. Wacklin muutti 1840-luvulla Tukholmaan ja kirjoitti siellä kulttuurihistoriallisesti merkittävän muistelmateoksensa Sata muistelmaa Pohjanmaalta, joka kertoo oululaisesta elämästä.

Saxelin, Into (1883 - 1927)

Into Saxelin oli ennen kaikkea nuoruuden, kauneuden ja haaveilun kuvaaja. Parhaiten hänet tunnetaan pienikokoisista lapsi- ja neitoaiheisista veistoksistaan, joista välittyi kiinnostus erilaisten asentojen ja liikkeiden herkkään kuvaamiseen.

Opiskeluvuosinaan hän sai vaikutteita Rodinilta, mutta eniten hänen tyyliinsä lienee vaikuttanut Bourdellen ja Maillolin antiikkikäsitys. Saxelin käytti teostensa materiaaleina kipsiä, pronssia ja marmoria sekä toisinaan tinaa ja posliinia.

Muita Into Saxelinin teoksia: Vapaudenpatsas, 1920

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Sara Wacklinin muistoreliefi, 1927

Saxelin, Into (1883 - 1927)
Pronssi, valettu ja graniitti, hiottu, kiilloitettu
126 x 69 x 51 cm
Pohjois-Pohjanmaan museon edessä,
Ainolan puisto, Myllytulli

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä