Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Tuli-maa-ilma, 1988
   

Tuli-maa-ilma -teos oli ensimmäisen kerran esillä Oulun Rotuaarilla marraskuusta 1988 vappuun 1989.

This page in English >

Kuvanveistäjän idea lähti liikkeelle roikkuvasta joulusomisteesta, mutta siitä tulikin suurikokoisin Osmo Valtosen harvoista ulos sijoitetuista veistoksista. Teoksen yhteydessä soi joulukadun ajan Jouni Kestin sävellys katuääniä ja lyömäsoitinmusiikkia.

Neonvaloteos koostuu kolmesta säännöllisestä monitahokkaasta: punaisesta tetraedristä tulen symbolista, vihreästä kuution muotoisesta eli maan symbolista sekä sinisestä oktaedristä, ilman symbolista, jotka viittaavat antiikin Platonin filosofian tuli-maa-ilma -symboliikkaan. Teoksen värit, punainen, sininen ja vihreä puolestaan kuvastavat myös Platonin alkuaineoppia.

Säännölliset monitahokkaat syttyvät ja sammuvat kukin omalla määritellyllä ajastinsäätöisellä ohjelmallaan, joten kuvioiden ja värien yhdistelmä on sattumanvarainen. Teos toimii hämäräkytkimen ohjauksessa iltaisin ja öisin.

Veistos on kunnostettu Oulun Teknologiakylän Logistiikkapuistoon lokakuussa 2003. Teos oli pitkään kunnostamatta eikä toiminut alkuperäisessä muodossaan.

Valtonen, Osmo (1929-2002)

Kuvanveistäjä Osmo Valtonen on suomalaisen kineettisen taiteen pioneereja. Hän toimi aktiivisesti vuonna 1972 perustetussa Dimensio-ryhmässä. Kineettinen taide hyödyntää teknologiaa, valoa, liikettä ja ääntä. Teokset ovat usein eräänlaisia motorisoituja koneita. Valtosen hiekkapiirturiteokset ovat saaneet suuren yleisösuosion.

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Tuli - maa - ilma, 1988

Valtonen, Osmo (s. 1929)
Valoveistos (teräs, alumiini, valoputket, muovi), rakennettu
700 x 300 x 300 cm
Logiikkapuisto, Oulun teknologiakylä, Linnanmaa

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä