Oulun kaupunki

Oulun seudun ympäristötoimi

 
*
*

 

TALITIAINEN
Parus major

 

Yleistä. Talitiainen on tunnetuimpia lintujamme. Laittamalla lintulaudan ja ripustamalla pesäpöntön siitä saa pihalleen ympärivuotisen asujan. Talitiainen on levinnyt ihmisen seurassa koko Suomeen – pohjoisessa se on kuitenkin paikoittainen. Pesimäaikana osa kannasta siirtyy asutuksen läheltä metsiin pesimään. Talitiainen rakentaa pesänsä koloon tai pönttöön, paremman puutteessa jopa postilaatikkoon tai kanisteriin. Talitiainen on runsastunut 1900-luvun aikana Suomessa ja levinnyt samalla kohti pohjoista. Kannanarvio on noin 0,6–0,9 miljoonaa paria.

Esiintyminen. Oulussa talitiainen on hyvin näkyvä ja kuuluva lintu, joka pesii kaikilla ihmisen asuttamilla atlasruuduilla. Talitiainen tavattiin pesivänä myös Oulun edustalta Kraaselista noin kahden kilometrin päästä Oulunsalon rannasta. Suuri osa kannasta pesii asumusten lähistöllä, ja erämaaruuduilla talitiainen on jo selvästi vähälukuisempi. Talitiainen menestyy jatkossakin ihmisen rinnalla, kunhan vain talvella on ruokaa lintulaudalla ja kesällä pönttöjä tai koloja pesittäviksi. Oulun pesimäkannaksi voi arvioida 1500–2500 paria.

talitiainen, piirros Hanna Aalto

Talitiainen

Great Tit

Talgoxe

 

teksti: Jari Heikkinen

piirros: Hanna Aalto

 

pesimishavaintokartta vuosilta 1997-1999

atlaskartoituksen pääsivulle

*

 

10.01.2014 © Oulun kaupunki - Oulun seudun ympäristötoimi ymparisto@ouka.fi