Oulun kaupunki

Oulun seudun ympäristötoimi

 
*
*

 

PUNATULKKU
Pyrrhula pyrrhula

 

Yleistä. Punatulkku lienee useimmille hyvin tuttu lintu. Talvisaikaan punatulkut syövät mielellään auringonkukan siemeniä lintulaudoilla. Kesän tultua punatulkut tuntuvat katoavan näkyvistä täysin. Aikaisemmin jopa uskottiin punatulkun muuttavan pois paikkakunnalta muille seuduille, mutta se siirtyykin pesimään kesäajaksi johonkin lähistön kuusikkoon, jopa aivan ihmisasutuksen liepeille. Oulussakin pesiä on löytynyt kaupunkialueelta mm. syreeneistä ja muista matalista pensaista. Punatulkku on levinnyt koko Suomeen, joskin se on Tunturi-Lapin alueella harvinainen. Lajin kokonaiskanta on noin 210 000 paria.

Esiintyminen. Atlaskartoittajat löysivät punatulkun varmasti pesivänä vain neljältä atlasruudulta. Todennäköisesti pesivänä punatulkku löydettiin 29 ruudulta. Kaikkiaan punatulkku havaittiin pesimisaikaan noin 70 ruudulta. Se on levinnyt läpi Oulun ja puuttuu vain tiheimmin asutuilta ja teollisimmilta keskustan ruuduilta sekä meren saarilta. Linjalaskentojen mukaan Oulun metsäalueilla pesii 340–500 paria. Kartoituslaskentojen mukaan asutulla alueella on noin 65 paria, joten Oulun kokonaiskannan suuruus on noin 500 paria.

piirros: Hanna Aalto

Punatulkku

Bullfinch

Domherre

 

teksti: Teppo Mutanen

piirros: Hanna Aalto

 

pesimishavaintokartta vuosilta 1997-1999

atlaskartoituksen pääsivulle

*

 

10.01.2014 © Oulun kaupunki - Oulun seudun ympäristötoimi ymparisto@ouka.fi