Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset
Palaute
Tekijänoikeudet
 
  Merelle (Merenkulun muistomerkki), 1985
   

Helmikuussa 1981 kaupunginhallitus päätti järjestää yleisen suunnittelukilpailun, jonka tarkoituksena oli löytää 375 vuotta täyttäneelle Oulun kaupungille oululaisesta 1700- ja 1800-luvun merenkulusta kertova muistomerkki.

This page in English >

Veistoksen sijoituspaikaksi kaavailtiin aluksi kauppatorin rantaa.

Kuvanveistäjäkolmikko Somma-Paavilainen-Mäkinen voitti kilpailun, johon oli jätetty 50 ehdotusta. Palkintolautakunta totesi: “Merelle on aalto- ja purjeidealtaan onnistunut, muodoltaan kaunis ja puhdas ehdotus, jonka voimakas horisontaali- ja vertikaaliaihe liittyy onnistuneesti ympäristöön“.

Kului kuitenkin puolitoista vuotta ennen kuin teoksen lopullinen tilauspäätös tehtiin. Ehdotuksen ympärillä käytiin monenlaista polemiikkia ja lehtikirjoittelua. Monet halusivat liittää merenkulkua konkreettisesti esittävän reliefin teokseen. Myös veistoksen sijoituspaikasta tehtiin useita ehdotuksia. Kesällä 1982 kuljetettiin kaupunginteatterin valmistamaa pahvipatsasta pitkin torinrantaa. Lopulta taiteilijat ja kaupungin edustajat kallistuivat näkemykseen, että teatterin ja kirjaston edusta, ns. Kaarlenaukio olisi paras sijoituspaikka.

Paljastusjuhla pidettiin marraskuussa 1985 - neljä vuotta kilpailuvoiton jälkeen. Teos oli valmistuessaan yksi aikansa suurimmista pronssiveistoksista Suomessa. Taiteilijakolmikko sai myös toiseen tilaukseen: Oulun Osuuspankki hankki pääkonttoriinsa graniittiveistoksen Tervaveneet (1985).

Ossi Somma (s. 1926); Reijo Paavilainen (s. 1946); Pertti Mäkinen (s. 1952)

Osmo Somma, Reijo Paavilainen ja Pertti Mäkinen ovat työskennelleet omien projektiensa ohella taiteilijatiiminä vuodesta 1979 lähtien. Ryhmä lienee lajissaan Suomen pitkäaikaisin. Kaikki kolme tekijää ovat opiskelleet tai opettaneet Kankaanpään taidekoulussa.

 

  SUURENNA KUVA | LUE LISÄTIETOA | KATSO KARTALTA
  Merelle (Merenkulun muistomerkki), 1985

Ossi Somma (s. 1926); Reijo Paavilainen (s. 1946); Pertti Mäkinen (s. 1952)
Pronssi, jalusta harmaata graniittia, valettu
525 x 560 x 485 cm
Kaarlenaukio (kaupunginkirjaston ja kaupunginteatterin välissä), keskusta

   
Taiteilijat
Teokset
Kartta
Veistoskokoelma
Toteutus
Kuvataidetyöryhmä